miercuri, 2 mai 2012

Cea mai frumoasă carte din lume

 


Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
Categoria: Literatură Universală
Editura: Humanitas Fiction
An apariție: 2011
Format: 13 x 20 cm
Nr. pagini: 208


Cea mai frumoasă carte din lume în cel mai frumos colț din lume!


În weekendul acesta prelungit m-am delectat cu această carte într-un adevărat colț de paradis!
Nu mi-am propus ca urmatoarea recenzie să fie la o carte aparținând aceluiași autor, Eric-Emmanuel Schmitt, însă, pentru că se afla pe lista "de citit", am acceptat cu plăcere acest dar livresc.
Volumul Cea mai frumoasă carte din lume m-a fascinat de la prima povestire prin noutatea viziunii cu care autorul tratează universul feminin: "Pentru că nu-şi exprimă părerea, e respectată; pentru că nu vorbeşte decât spre a rosti o judecată dezagreabilă, este temută. Agitaţia pe care o provoacă cea mai scurtă apariţie a ei nu se datorează nici bogăţiei, nici celebrităţii, nici fizicului ei ireproşabil, ci ţine de un soi de legendă care o învăluie.[...] Wanda Winnipeg a ajuns la acel moment fericit din viaţa unei femei ambiţioase când, în sfârşit, cinismul sfârşeşte prin a produce un lucru înţelept: eliberată de existenţa morală, ea se bucură de viaţă aşa cum este ea şi de bărbaţi aşa cum sunt ei, fără să se indigneze."



Povestirile reprezintă etape și ipostaze diferite din viața femeilor. Indiferent de vârsta pe care o ai, nu poți să nu te îndrăgostești de una dintre cele 8 personaje feminine.
"Femeile ne plac pentru că se ivesc prinse ca nişte nestemate în montura unei enigme şi încetează să ne mai placă de îndată ce ne intrigă mai puţin. "

Cartea prezintă opt nuvele, opt femei, opt povești de iubire. Fiecare poate reprezenta o vârstă a feminității, o etapă din viață. Cele 8 femei iubesc și sunt iubite în moduri total diferite! Singurul element comun al protagonistelor e…iubirea!
De ce acest titlu?
Îmi răsună în minte întrebarea-titlu aparținând lui M. Cărtărescu: De ce iubim femeile?
Pentru că, probabil, asta ne definește ca femei: iubirea!

Acordându-i calificativul: cea mai frumoasă carte din lume, acestui volum de nuvele, admitem că iubirea este un sentiment universal și că există diferite moduri și feluri de a iubi.
"Chiar dacă alții pot scrie cărți mai frumoase, aceasta rămâne cea mai frumoasă!"

Mă întreb și vă întreb:
               De ce deținutele politice aleg să lase moștenire rețete de bucătărie fiicelor lor?

Aștept răspunsurile și comentariile în subsolul paginii!


                                                                                                         Pe curând!

Aici puteti citi cateva pagini din cartea Cea mai frumoasă carte din lume de Eric Emmanuel Schmitt.
Cartea poate fi comandată la libraria online la prețul de doar 25 lei.

2 comentarii:

  1. probabil,detinutele respctive, fiind incarcerate si avand timp sa se gandeasca la "nemurirea sufletului" au realizat ca de fapt... dragoastea chiar trece prin stomac. cine stie??!!! spun si eu!
    bogdan

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am citit inca cartea. intentionez, dar....mai dureaza. Ma mira finalul de care vorbesti. care e legatura cu cartea de bucate?? e sau nu cea mai frumoasa carte din lume?? mi se pare ciudatica asocierea.
    Butterfly

    RăspundețiȘtergere

NOTA! Inainte de a adauga un comentariu te rog sa mai petreci 20 de secunde, revizuindu-l. Din dorinta de a avea o relație de comunicare cat mai utila si mai placuta, te rog, fa in asa fel incat raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
-să fie corecte din punct de vedere gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
- sa nu contina obscenitati.
Iti multumesc ca tii cont de aceste precizari!
Parerea ta despre carte...