miercuri, 20 iunie 2012

Zbor în bătaia săgeţii



Subtitlu: Eseu asupra formării

Autor: Horia-Roman Patapievici

An apariție: 2010
Ediție: a III-a
Pagini: 372
Format: 13x20 cm


"Formarea mea, potrivit limbajului curent, este legată
de cărți, de experiențe și de oameni."

EPIGRAF:

Un om este rănit de o săgeată otrăvită. Cei apropiaţi, cuprinşi de disperare, aduc degrabă un doctor.

Să ne imaginăm însă că cel lovit de săgeată va respinge orice îngrijire, strigând:

„Nu voi lăsa să mi se smulgă din trup această săgeată înainte de a şti cine m-a lovit, dacă e un kşatriya sau un brahman, care este familia sa, dacă e inalt, scund, sau de statură potrivită şi din care anume ţinut se trage. Nu voi lăsa să mi se scoată această săgeată înainte de a şti cu ce fel de arc s-a tras asupra mea, ce coardă avea arcul, ce fel de pană avea săgeata şi din ce material era şlefuit vârful săgeţii."

Adevărat vă spun, un astfel de om ar muri înainte de a cunoaşte toate aceste lucruri, care nu i-ar sluji la nimic.

Majjhimanikăya I, 426



Intitulată și Eseu asupra formării, cartea Zbor în bătaia săgeţii s-a născut din pasiunea pentru "viața ideilor și trupul lor". Debutul scrierii, motivat de autor, e consecința unei provocări lansate de Dan Waniek, și e parte dintr-un "dialog pasionat și îndragostit, din care cititorul de azi nu mai are, în față decât urma".

Titlul cărții, Zbor în bătaia săgeţii este o metaforă a formării într-o perioadă care a determinat nu doar o simplă instruire, ci o alegere continuă determinată de dorința de perfecționare.

Horia-Roman Patapievici aparține unei generații care constituie "replica pe care cultura a ştiut să o dea unei istorii mutilante".

Paradoxul formării noastre sub comunism este, văzut retrospectiv, acesta: o mizerabilă constrângere socială, notează autorul în aprilie, 1995.

Cartea este alcătuită din 275 de paragrafe (de la 1 la 275), și cuprinde o perioadă de formare (între 13 şi 30 de ani) re-scrisă după notițe și aproximativ 60 de caiete, care au început prin a fi schițe stângace de jurnale. La acestea se adaugă lista cărților parcurse, care poate constitui un punct de plecare pentru neofiți pentru că concură la formarea unui om nou. Lista sa de lecturi indică titluri preponderent filozofice și constituie un tablou al preocupărilor sale în cautarea sensului. Cele 3000 de titluri menționate vorbesc despre un trecut pe care l-a șlefuit cu intenția de "a edifica un anumit tip de personalitate".

Aventura sa inițiatică debutează în copilărie și e dominată de două ipostaze: "robinson-ul" stradal, sălbatic şi imprevizibil, alternează cu aceea a unui imaginativ care "mută năzuinţa de a avea aventuri misterioase, din viaţă, între filele cărţilor".

Procesul său de formare e asociat cu imaginea urcatului unui munte:
"Muntele este urcat instantaneu numai de privire, care e capabilă să cuprindă simultan contrariile spaţiale, dar pasul nu poate procede decât diferenţial. Or, fizic vorbind, muntele este suit in mod efectiv numai cu pasul. Paşii se fac discret, unul în urma celuilalt, fără salt şi mereu atent fiind la năruire.
Dar ceea ce trebuie să ştii este că muntele se suie numai păşind, adică în timp."

Sensul biografiei e în primul rând  o "filare" a temelor dominante, și în al doilea rând "o reflecţie asemănătoare acţiunii parfumului, îndreptată spre orice ar putea fi atras şi sedus, capabilă să precipite, prin graţia hazardului, realizarea structurii care părea a fi fost indicată în setul complet de salvare, pe care l-am primit la plecare."

Portretul său e zugrăvit în litere/cuvinte, conturat de lecturi și desăvârșit de experiență.

Întâlnirea livrească cu acest Eseu asupra formării, e asemenea unei "împrieteniri intelectuale" fulgerătoare. Zbor în bătaia săgeţii e o carte pe care o citești cu creionul în mână pentru că "nimic nu are valoare în viață, dacă viața însăși este lipsită de semnificație."


                                                                                                         Pe curând!



 HORIA-ROMAN PATAPIEVICI – născut la 18 martie 1957 (Bucureşti). Studii de fizică (1977–1981; diplomă de specializare 1982), cercetător ştiinţific (1986–1994), asistent universitar (1990–1994), director de studii (1994–1996), membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS, 2000-2005), preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR, din 2005). Cercetător privat în istoria ideilor. Scriitor. Realizator TV. Director al revistei ID - Idei în Dialog. A susţinut cursuri de istoria ştiinţei şi de istoria ideilor (Universitatea din Bucureşti). Membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS); al Uniunii Scriitorilor din România (USR); al PEN Club.Debut în presă în 1992 (Contrapunct). Colaborări la 22, LA&I, Dilema, Orizont, Vatra, Secolul 20. Rubrici permanente la 22 (1993-2003), LA&I (2003-2004) şi Dilema Veche (2004-2005), ID - Idei în Dialog (din 2004). Editorialist la Evenimentul Zilei (din 2006). Corespondent pentru posturile de radio Deutsche Welle (1995-2005) şi Europa Liberă (1998-2005).

Cărţi publicate: Cerul văzut prin lentilă, Nemira, 1995 (Premiul pentru eseu al Editurii Nemira, 1993; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, 1995); Polirom, 2002. Zbor în bătaia săgeţii, Humanitas, 1995; traducere în engleză: Flying against the Arrow, CEU Press, 2002. Politice, Humanitas, 1996. Nézz vissza haraggal. A románokról - roman szemmel (Az előszót Konrád György írta). Budapest: Pont/Kiadó, 1997. Omul recent. O critică a modernităţii din perspectiva întrebării „Ce se pierde atunci când ceva se câştigă?", Humanitas, 2001 (Premiul Uniunii Scriitorilor pentru eseu; Premiul revistei Cuvântul; Premiul AER pentru eseu); traducere în spaniolă: El Hombre reciente, Madrid: Áltera, 2005. Discernământul modernităţii. 7 conferinţe despre situaţia de fapt, Humanitas, 2004. Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevărat lumea lui Dante, Humanitas, 2004 (Premiul Uniunii Scriitorilor pentru eseu); traducere în italiană: Gli occhi di Beatrice. Com'era davvero il mondo di Dante? , Milano: Bruno Mondadori, 2006; traducere în spaniolă: Los ojos de Beatriz. ¿Cómo era realmente el mundo de Dante? , Madrid: Siruela, 2007. Despre idei şi blocaje. O modestă propunere de a regândi cultura română pornind de la ce îi lipseşte, fără a renunţa la ceea ce, în aparenţă, îi prisoseşte, Humanitas, 2007.Traduceri (în colaborare): David Bohm, Plenitudinea lumii şi ordinea ei /The Wholeness and the Implicate Order, Humanitas, 1995.Emisiuni TV realizate: Idei în libertate, pentru TVR Cultural: 2002-2005 (Premiul Consiliului Naţional al Audiovizualului, CNA, pentru cea mai bună emisiune culturală a anului 2003; Marele Premiu al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune, APTR, 2004). Înapoi la argument, pentru TVR Cultural, din 2006.

Cartea Zbor în bătaia săgeţii poate fi comandată de la librăria online libris.ro

www.libris.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTA! Inainte de a adauga un comentariu te rog sa mai petreci 20 de secunde, revizuindu-l. Din dorinta de a avea o relație de comunicare cat mai utila si mai placuta, te rog, fa in asa fel incat raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
-să fie corecte din punct de vedere gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
- sa nu contina obscenitati.
Iti multumesc ca tii cont de aceste precizari!
Parerea ta despre carte...