miercuri, 6 iunie 2012

Comunicarea socială a emoțiilor

 Titlul original: Le partage social des émotions

Autor: Bernard Rime
Categoria: Psihologie Practica
Editura: Trei
Traducere de:
Mircea Marin
Prefaţă de: Serge Moscovici

Anul apariţiei: 2007
Nr. de pagini: 536


Parafrazându-l pe Serge Moscovici, pot afirma că este intimidant să scrii recenzia unei lucrări de o asemenea amploare și valoare.  Acesta precizează în prefața cărții că acestă carte este înainte de toate expunerea unei teorii generale cu implicații profunde și ''subversive'' pe care gândirea sociopsihologică încă nu le-a asimilat.

Cartea oferă o lectură captivantă, atât prin analiza experiențelor emoționale, cât și ale traumatismelor colective care conferă lucrării o valoare științifică excepțională.

Comunicarea socială a emoţiilor debutează cu analiza teoriilor asupra emoției, prima enunțată fiind faimoasa teorie evoluționistă aparținând lui Darwin, potrivit căreia orice emoție ar face parte din echipamentul adaptativ al individului, ar fi similară cu aceea a oricărei specii apropiate, universale, deci comună tuturor culturilor.

Originalitatea viziunii lui Bernard Rime, ne invită să ne raportăm diferit privind modul de a cunoaște și de a ne exprima emoțiile, prin abordarea psihologică a acestui concept. El examinează impactul cognitiv și social determinat de episoadele emoționale frecvente în viața cotidiană, dar și raportul acestora cu experiențele emoționale traumatice.

Comunicarea socială a emoţiilor implică 2 elemente: evocarea emoției sub forma unei discurs și prezența, cel puțin la nivel simbolic, a unui partener căruia această evocare să-i fie comunicată. În viața de zi cu zi, cele mai multe conversații sunt ''ritmate'' de amintirea unor episoade emoționale.

Contrar stereotipurilor existente, autorul identifică diferențe între bărbați și femei, nu la nivelul tendinței de a vorbi despre propriile emoții și de a le comunica altuia, ci în ceea ce privește felul de a o face. Pornind de la faptul că băieților li se repetă de la vârste fragele că trebuie să-și mascheze emoțiile, Bernard Rime susține că bărbatul adult rezervă comunicarea socială a emoției doar pentru persoana în fața căreia se poate arăta așa cum este în realitate.

Concluzionând putem afirma că procesul de comunicare socială a emoției contribuie la stabilirea, menținerea, dar și întărirea legăturilor socio-afective.  Cu cât experiența emoțională cominicată este mai intensă, cu atât dinamica interpersonală care antrenează asemenea efecte este mai activă.

Mi-a plăcut povestea worry-dolls (păpușile care alungă grijile). Ele au darul de a ține grijile la distanță. Astfel, în fiecare seara, înainte de culcare, fiecărei păpuși miniaturale (6-7 la număr) i se relatează una din problemele care îl frământă pe posesor, după care acesta este strecurată sub pernă. În timpul somnului, păpușile au datoria de a duce grija departe.

Cred că puterea binefăcătoare a acestor păpuși face apel la funcția eliberatoare a cuvintelor. Vorbind despre emoțiile nostre sau făcând referire la ele, acest lucru ne eliberează de povara lor, având efecte benefice asupra stării noastre generale. Exprimându-ne emoțiile ne vom elibera de energia în exces pe care o acumulăm în organism în momentul experienței emoționale.
                                                         
                                                                                                  Pe curând!



Bernard Rimé este profesor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Louvain, cofondator al centrului de cercetare "Emoţie, cogniţie şi sănătate" şi preşedinte al International Society for Research on Emotion.




Aici puteti citi fragmente din carte.



Cartea se poate procura prin comandă la libraria online libris.ro

Alte informații:


Alte titluri aparținând autorului:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTA! Inainte de a adauga un comentariu te rog sa mai petreci 20 de secunde, revizuindu-l. Din dorinta de a avea o relație de comunicare cat mai utila si mai placuta, te rog, fa in asa fel incat raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
-să fie corecte din punct de vedere gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
- sa nu contina obscenitati.
Iti multumesc ca tii cont de aceste precizari!
Parerea ta despre carte...