luni, 7 mai 2012

Jurnal 2003-2009



Autor: Oana Pellea
Editura: Humanitas
Colectie: Memorii/Jurnale
Domeniu: Memorialistică si diaristică
An aparitie: 2009
Pagini: 220
Format: 13 x 20 cm
Prefaţă: Ioana Pârvulescu



O carte de colorat… suflete!

"Viața e un dar. Nu trebuie decât să ți-o faci frumoasă!"


O carte care incepe in gri si continua in singuratate. Este un jurnal din frumoasa lume a actorilor, imbinata cu dorul de uman, de tot ce defineste umanitatea: de oameni delicati si buni, destepti si generosi. Dor de educatie si traditie; dor de bun simt si bunavointa.

E cartea care te face sa nu-ti doresti schimbarea lumii, ci sa-ti poti scoate in evidenta ce e mai bun in ea, sa-ti lasi ochii sufletului sa se bucure de bunatatea din ea.

E cartea care te invata sa nu lovesti in nimeni si nimic, ci sa te concentrezi pe ideea de autodescoperire. E cuvantul ratacit intr-un cor de sunete incetosate.

Prin Jurnal, Oana Pellea te invata sa traiesti nobil, frumos chiar varsand lacrimi colorate. Te face sa te bucuri de despartirea de tine, de dorul de tine si sa te iubesti mai mult in momentul regasirii.

Este jurnalul unui om de scena care ne invata sa fim actori frumosi, indiferent de rolul jucat in societate, pe drumul existentei noastre.

Muzicalitatea cuvintelor ''bătute la calculator'' transforma bataile inimii cititorului in ritmul dorintei de traire, simtire, de reala iubire a tot ce il defineste.

Jurnalul ne poarta pe drumuri grele, dure, dar cu o destinatie sigura: Esenta.
Oana Pellea ne vorbeste de oameni frumosi, locuri si trairi frumoase. Din dezamagiri si neputinta, transforma totul in bucuria trairii, in dorinta vie de continuitate.

Este un Jurnal personalizat, ca o oglinda – e imposibil sa nu te regasesti citindu-l.
Este un jurnal scris pe o perioada de sase ani din care reiese un nemasurat trecut si un nesfarsit viitor al intelesului, al simtirii, al existentei si esentei omului… ca actor in lume.
Este, pur si simplu, o carte de colorat suflete!

„Dragă Oana, m-a uimit să găsesc în notaţiile tale lucrul pe care numai scriitorii adevăraţi îl au: amprenta stilistică. Jurnalul tău are un ton inconfundabil şi, pentru că nu rezultă din el că ai experienţa scrisului, nu pot decât să constat că ai talent. Cuvintele tale au mimică, au gestică, au tot ce le trebuie. Şi inteligenţă. E la un moment dat, spusă în treacăt, o frază care m-a făcut să tresar, despre o musculiţă care se afla pe clape şi despre nevoia ta de a găsi acele litere, acele cuvinte care să nu strivească gâza. Un balet salvator al degetelor pe clapele computerului. Mi se pare o frumoasă metaforă a miezului ascuns al jurnalului tău: găseşti cuvintele în stare să nu ucidă viaţa din lumea efemeridelor care suntem. Jurnalul îţi va aduce, îndrăznesc să cred, o mulţime de prieteni. E un jurnal care face bine.“
(Ioana Pârvulescu) 

OANA PELLEA, fiica Domnicai si a lui Amza Pellea, cunoscutul actor, s-a nascut pe 29 ianuarie 1962 la Bucuresti. In 1984 a absolvit Academia de Teatru si Film, clasa profesoarei Sanda Manu. In 1984-1987 a fost actrita la Teatrul din Piatra Neamt. Intre 1987 si 1999, cand a devenit liber-profesionista, a jucat la Teatrul Bulandra din Bucuresti. In 2006 joaca alaturi de Clive Owen si Julianne Moore in productia Universal Pictures Children of Men, regia Alfonso Cuarón, film nominalizat la trei categorii de Premiu Oscar. În 2007 este distribuita in productia britanica I really hate my job, regia Oliver Parker, si in productia americana Fire and Ice, regia Pitof.
In 2009 joaca in productia maghiaro-germana Bibliothèque Pascal, regia Szabolcz Hajdu. Pentru activitatea ei teatrala, cuprinzând peste 30 de roluri principale, a obþinut numeroase premii, printre care: in 2009, Marele Premiu al Festivalului Comediei Romanesti pentru cel mai bun spectacol, Buzunarul cu paine de Matei Visniec, spectacol pe care l-a regizat si l-a interpretat alaturi de Sandu Mihai Gruia; in 2000, Premiul pentru cariera internationala remarcabila, decernat de Fundatia Culturala Romana; in acelasi an, Premiul Uniunii Teatrale din Romania pentru cea mai buna actrita (rolul Catarina din Imblanzirea scorpiei dupa Shakespeare, productia lui Mihai Maniutiu); in 1996, in urma rolurilor Masa din Trei surori de Cehov, Iulius din Iulius Cezar de Shakespeare, Maria din Woyzeck de Georg Büchner, Premiul pentru cea mai bunã actrita decernat de Asociaþia Internationala a Criticilor de Teatru; în 1994, Premiul UNITER pentru cea mai buna actrita (in Mephisto, regia Alexandru Darie).
         Ca actrita de film, a avut circa 20 de roluri in productii regizate de Alexandru Tatos, Dan Pita, Stere Gulea, Bogdan Dreyer etc. A obtinut pentru rolul principal din Stare de fapt, regia Stere Gulea, numeroase premii internationale, inclusiv cel pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Film de la Geneva, Premiul orasului Geneva, premii la Festivalul Filmului Politic de la San Marino si la Festivalul International de Film „Vulturul de Aur" din Batumi, Georgia.
         Joaca in romana, franceza, engleza, italiana. Participa la turnee de teatru in strainatate (Marea Britanie, Europa, SUA, Asia). A reprezentat Romania in numeroase jurii internationale la festivaluri de teatru si de film.
In stagiunea 2008-2009 joaca în Scaunele de Ionesco la Teatrul Bulandra, in Ma tot duc de Marc Doré la Teatrul Foarte Mic si în Buzunarul cu paine de Matei Visniec la Teatrul Metropolis. Site-ul ei personal are adresa www.oanapellea.com.

Jurnal 2003-2009 este prima carte publicata de Oana Pellea.
Publicat de Liliczm in Your reviews.

Aici puteți citi câteva pagini din Jurnal 2003-2009
Cartea se poate citi și pe dispozitive digitale:
Alte informații puteți găsi:

6 comentarii:

  1. Multumesc Liliczm, pentru prezentarea acestei cărți!
    Voi trece titlul acestei cărti pe lista "de citit"!
    Te mai asteptam si cu alte recenzii!
    Pe curand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa speram ca voi reusi sa fiu un "cititor activ". Multumesc si eu pentru impuls, pentru incurajari.
      Nu stiu cand, dar promit sa revin cu noi recenzii.
      Pe curand!

      Ștergere
  2. Frumos articol! totusi, trebuie sa spun ca mi-ar fi placut sa aflu mai multe despre viata (biografie, copilarie, cariera, viata particulara, esecuri) Oanei Pelea. Sunt curioasa care sunt acei oameni frumosi despre care pomeneai, ce s-a intamplat in acei sase ani, ce presupune Esenta.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumusetea oamenilor, acelor oameni, o vei descoperi citind cartea... Nu-mi voi permite sa dezbrac sufletul Oanei Pellea daruit intr-o sau printr-o carte, doar printr-o simpla interpretare proprie in urma citirii acesteia... Cat despre viata (biografie, copilarie, cariera etc.) Oanei Pellea, nu-ti va hrani aceste curiozitati nici intrej Jurnalul, dar intr-o oarecare masura te va ajuta sa te informezi cu privire la aceste detalii... Depinde cum "vezi" printre randurile scrise de "scriitoare"... Mi-ar placea sa imi spui ce ai descoperit in urma citirii cartii... Lectura placuta!

      Ștergere
  3. nu era vorba de curiozitatea mea aici. mie mi-a placut recenzia ta dar acest raspuns nu m-a lamurit deloc. ai spus acolo cuvinte mari, sentimente nobile, umanitate, bucuria trairii dar dincolo de impresia ta n-ai transmis nimic. de aceea am simtit nevoia de a ma lamuri. cartea o pot citi si eu, nu asta-i problema, dimpotriva, problema e ca despre Oana Pelea stim ca este fiica lui Amza Pelea si ca e actrita dar cam atat. In Jurnalul ei sigur trebuie sa faca referiri la oameni dragi ei si la cariera, altfel nu vad pe ce se bazeaza cartea si de ce editorii au fost interesati:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt un simplu cititor... Nici nu cred ca am intentionat sa transmit ceva anume... Ideea este ca ma simt mai bogata de cand am citit Jurnalul Oanei Pellea... Desi suntem diferiti, "Jurnal" de Oana Pellea e genul de carte care face cititorii sa ajunga la cel putin un punct comun: uman, esenta... Enjoy it... :) ;)

    RăspundețiȘtergere

NOTA! Inainte de a adauga un comentariu te rog sa mai petreci 20 de secunde, revizuindu-l. Din dorinta de a avea o relație de comunicare cat mai utila si mai placuta, te rog, fa in asa fel incat raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
-să fie corecte din punct de vedere gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
- sa nu contina obscenitati.
Iti multumesc ca tii cont de aceste precizari!
Parerea ta despre carte...