luni, 30 iulie 2012

Secretele Succesului - Cum să îți faci prieteni și să îi influențezi pe cei din jur


Dale Carnegie (pe numele lui real Dale Carnegey) este cel care a descoperit că succesul este o comoară ascunsă în fiecare dintre noi și puțini cunosc secretele prin care o pot aduce la suprafață.

Astfel, în cartea sa  Secretele Succesului - Cum să îți faci prieteni și să îi influențezi pe cei din jur, autorul subliniază rolul determinant al atitudinii individuale în condiții de stres.
Categoria: Psihologie Practica
Editura: CURTEA VECHE
An aparitie: 2007
Dimensiuni: 13x20
Nr. pagini: 248


Titlul original al cărții este: How to win friends and influence people, și deși a fost publicată în 1936, ea continuă să fie solicitată la fel ca în primii ani după lansare. Deși cărțile sale au fost revizuite, "stilul alert, plin de vervă al lui Carnegie este intact. [...] El a scris precum a vorbit, într-o manieră extrem de exuberantă, colocvială și conversațională." declară doamna Dale Carnegie. 

De ce să citești acestă carte?
Răspunsul ni-l oferă chiar autorul, considerat  a fi cel mai mare autor de literatură motivațională:
"Dacă la momentul la care ai terminat de citit primele trei capitole ale acestei cărți nu te simți mai pregătit pentru a face față situațiilor de viață, voi considera acestă carte un eșec total în ceea ce te privește. Pentru că marele scop al educației, a spus Herbert Spencer, nu e cunoașterea, ci acțiunea.
Iar acestă carte e o carte de acțiune."

Pentru a  utiliza optim acestă carte, autorul ne oferă 9 sugestii:
  1. Dezvoltă-ți o dorință profundă, intensă de a stăpâni principiile relațiilor interumane.
  2. Citește fiecare capitol de două ori înainte de a trece la următorul.
  3. În timp ce citești, oprește-te frecvent să te întrebi cum poți aplica fiecare sugestie.
  4. Subliniază fiecare idee importantă.
  5. Recapitulează principiile din acestă carte în fiecare lună.
  6. Aplică principiile de fiecare dată când ai ocazia. Folosește acest volum ca pe un ghid practic ce te va ajuta să îți rezolvi problemele zilnice.
  7. Transformă procesul de învățare într-un joc pasionant, oferind unui prieten o monedă de 10 cenți sau de 1 dolar de fiecare dată când acesta te surprinde încălcând unul dintre principiile enunțate aici.
  8. Verifică în fiecare lună progresele pe care le înregistrezi. Întreabă-te ce greșeli și ce îmbunătățiri ai făcut, ce lecții ai învățat pentru viitor.
  9. La sfârșitul acestei cărți, fă însemnări în care să arăți cum și când ai aplicat principiile formulate.


Cartea Secretele Succesului, scrisă de Dale Carnegie este structurată în 4 părţi, fiecare conținând mai multe principii:

                       I. Cum să vă comportaţi în lume – tehnici fundamentale
                       II. Şase modalităţi de a deveni agreabil
                       III. Cum să vă impuneţi modul de gândire
                       IV. Fiţi un conducător adevărat


Regulile de relaționare stabilite de autor nu constituie teorii sau simple presupuneri, ci sunt rezultatul  a 15 ani de experimentare și cercetare, iar aplicarea acestor principii a revoluționat literalmente viața multor persoane.

Mi-a plăcut mult povestea "Tata uită" - de W. Livingston Larned, pe care autorul a inclus-o ca exemplu în prima parte. Deși cred că nu vă este străină, o postez pentru necunoscători! E plină de înteleciune! 


"Asculta-ma fiule: iti vorbesc in timp ce dormi, cu o manuta sub obraz si cu buclele tale blonde si umede adunate pe fruntea plina de sudoare. M-am strecurat singur in camera ta. Acum doar cateva minute, pe cand imi citeam ziarul in biblioteca, am fost inabusit de remuscari. Am venit langa patul tau cu un profund sentiment al vinei.

Iata la ce ma gandeam, fiule: am fost mereu suparat pe tine, te-am certat pe cand te imbracai pentru scoala pentru ca te-ai sters prea repede cu prosopul pe fata. Te-am condamnat pentru ca nu ti-ai curatat pantofii. Am strigat nervos la tine pentru ca ai aruncat pe jos cateva din lucrurile tale.

Te-am considerat vinovat si la micul dejun. Varsai bautura, infulecai mancarea, iti puneai coatele pe masa. Iti ungeai painea cu prea mult unt. Si cand te-ai dus la joaca si eu am plecat la slujba, te-ai intors, mi-ai facut cu mana si mi-ai spus: "Pa, tati!", iar eu m-am incruntat si ti-am raspuns: "Indreapta-ti umerii!"

Apoi a reinceput totul in aceeasi dupa-amiaza. Intorcandu-ma de la serviciu, te-am spionat; stateai in genunchi si te jucai cu bilutele. Sosetele iti erau gaurite. Te-am umilit in fata prietenilor tai aducandu-te acasa cu forta. Sosetele costau bani - si daca ar fi trebuit sa le cumperi, ai fi fost mai atent! Inchipuie-ti, fiule, asa se poarta un tata!

Iti amintesti, mai tarziu, cum eu citeam in biblioteca, iar tu ai intrat tiptil, cu o umbra de durere in priviri?
Cand mi-am ridicat ochii din hartie, enervat din cauza intreruperii, ai sovait in pragul usii.
"Ce vrei?" m-am rastit.
N-ai spus nimic, dar ai venit in fuga si te-ai aruncat in bratele mele si m-ai sarutat, cu manutele tale mici incolacite in jurul gatului meu cu atata dragoste, pe care Dumnezeu insusi ti-a daruit-o si pe care nici nepasarea n-o putea ucide. Si apoi ai plecat, tropaind usor pe scari.

Ei bine, fiule, cateva clipe mai tarziu hartia mi-a alunecat din maini si am fost patruns de o groaza cumplita. Ce facuse din mine obiceiul? Prostul obicei de a cauta nod in papura, de a certa - asta era rasplata pe care o primeai fiindca erai baiat. Nu ca nu te iubeam; dar ceream prea mult de la anii tai fragezi. Imi stabilisem drept criteriu propria-mi varsta.

Si era atata bunatate, frumusete si adevar in sufletul tau. Micuta ta inima era la fel de desavarsita ca zorii ce invaluie triumfator dealurile domoale. Toate astea se adunasera in impulsul tau de moment de a te napusti sa ma saruti si sa-mi urezi noapte buna. Nimic altceva nu conteaza in aceasta seara. Am venit la capataiul tau pe intuneric si am ingenunchiat acolo, rusinat!

E o ispasire palida, stiu ca n-ai intelege toate astea daca ti le-as spune cand esti treaz. Dar maine o sa fiu un tatic adevarat! O sa-ti fiu prieten de nadejde, voi suferi cot la cot cu tine si voi rade cand razi si tu. O sa-mi musc limba inainte sa te cert. O sa repet mereu, ca intr-un ritual: "Nu e decat un pusti - un baietel si nimic mai mult."

Mi-e teama ca te-am tratat ca pe un barbat. Si totusi, fiule, acum ca te vad ghemuit si ostenit in patutul tau de copil, imi dau seama ca nu esti decat un copilas. Pana mai ieri te purta mama in brate si iti odihneai capsorul pe umarul ei. Ti-am cerut prea mult, mult prea mult".


Închei în aceeași notă "în loc sa-i condamnam pe ceilalti, haideti sa-i intelegem. Sa gasim motivele pentru care fac ei ceea ce fac. Este mult mai profitabil si mai innobilant decat critica; ne atragem astfel simpatie, toleranta si bunatate. "A sti totul inseamna a ierta totul."
Asa cum a spus Dr Johnson: "Nici macar Dumnezeu nu are de gand sa judece oamenii pana nu si-au dat ultima suflare."
De ce am cere noi mai mult decat Dumnezeu?


Rețineți: Nu criticați, nu condamnați și nu vă plângeți!
                          
                                                                               
                                                                                 Pe curând!


Cred că te-ar putea interesa și aceste cărți pe care găsești la librăria online: 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTA! Inainte de a adauga un comentariu te rog sa mai petreci 20 de secunde, revizuindu-l. Din dorinta de a avea o relație de comunicare cat mai utila si mai placuta, te rog, fa in asa fel incat raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
-să fie corecte din punct de vedere gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
- sa nu contina obscenitati.
Iti multumesc ca tii cont de aceste precizari!
Parerea ta despre carte...