marți, 22 mai 2012

Cum să fii o mamă bună pentru fiul tău


Titlul original: Mère Et Fils


Autor: Alain Braconnier
Editura: Trei
Categoria: Psihologie Practică
Anul apariţiei: 2009, 2012
Traducere: Nicolae Baltă
Nr. de pagini: 272


A fi mamă nu e un statut, ci un dar al vieții

Într-o societate nesigură, complexă și imprevizibilă, în care viața profesională îți răpește din ce în ce mai mult timp, a concilia serviciul cu rolul de mamă, este o adevărată provocare. 



Poate datorită faptului că primii ani de intrare pe "orbita profesioanală" sunt cei în care viața de familie cere să fie cel mai mult investită, tot mai mulți copii încep să se simtă îndepărtați psihic și emoțional de părinții lor. 



Am ales să citesc acestă carte din dorința de a-mi cunoaște mai bine fiii, de a-mi îmbunătăți relația cu aceștia și de a învăța cum să-i pregătesc azi pentru lumea de mâine.  




Chiar dacă suntem la faza "băieții mei", vreau să învăț să știu cum să-i încurajez să devină bărbați maturi şi independenți.



În imaginarul colectiv, relația dintre fiu și mamă a dat naștere unor reprezentări simbolice sau imaginare contrastante.


Oare, femeile chiar trebuie să se simtă, cu adevărat, vinovate de iubirea, resimţită pentru fiii lor, şi de dorinţa, de multe ori, intimă, de a-i proteja împotriva riscurilor vieţii??



Mamele de băieți, influențate și de stereotipurle sociale, se tem  adesea să nu favorizeze un "oedip" prea puternic. Astfel se nasc în mintea noastră întrebări de genul:

  • "Dacă îmi petrec prea mult timp cu el, nu o să-l sufoc?",
  • "Îl iubesc prea mult! Nu riscă să ajungă homosexual?",
  • "Dacă legăturile noastre sunt prea puternice, nu o să caute mai târziu o femeie care să-mi semene?"




Pornind de la ideea că dragostea unei mame este o sursă de binefacere pentru fiul ei, Alain Braconnier  consideră că oedipul există, dar aceasta nu înseamnă că el trebuie să conducă neapărat la o teamă de a iubi.  



În realitate, susține autorul, oedipul demonstrează atașamentul între mamă și fiul ei și constituie un punct crucial în structurarea psihismului uman.


Dacă dragostea maternă, poate lua o mie de chipuri, autorul idetifică și analizează câteva figurile emblematice:
  • mama fericită și binevoitoare,
  • mama drăgăstoasă și pasionată
  • mama protectoare și feroce
  • mama posesivă și castratoare
  • mama temătoare și distantă

Vă puteți determina tipul/tipurile de mamă în care vă încadrați, rezolvând testul de la finalul cărții.

Mi-a plăcut cartea și am reținut o superbă metaforă maritimă:

"mamele își propulsează fiii, fiind vântul și pânzele acestuia."


Spicuiesc din cuprins:

  • Mamele au dreptul să-și iubească fiul…
  • O relaţie cu totul deosebită
  • Mamă-fiu, mamă-fiică: care sunt diferenţele?
  • Fiul meu crește
  • La ce servesc mamele?
  • Scene din viaţa zilnică
  • Am probleme!
  • Test: Ce tip/tipuri de mamă sunteţi?

                                                                                            Pe curând!

    Aici puteți citi un fragment.


    Alain Braconnier este medic, psiholog, psihanalist, profesor universitar și director al Centrului de psihiatrie Philippe-Paumell din Paris. A mai publicat, printre altele, cartea Cum să fii un tată bun pentru fiica ta, tradusă în limba română la Editura Trei.

    Alte cărți aparținând autorului:


    4 comentarii:

    1. Mi-a placut cartea. M-am regăsit în capitolul III, în care autorul abordează tema „Pe deasupra, mama e profesoară!". Astfel, fac tot posibilul să nu transform casa în "sucursală parașcolară", și să tratez totul cu o "competență suplimentară", într-un mod cât mai discret. O recomand tuturor parintilor!! Claudia

      RăspundețiȘtergere
    2. Serena, la cat te cunosc eu, cred ca nu trebuia sa citesti neaparat aceasta carte! instinctiv stii multe lucruri:) poate asa, ti le-ai clarificat si ai capatat si mai multa incredere!:)

      RăspundețiȘtergere
    3. Multumesc ptr incurajare!! Incerc sa tin minte comentariul si sa mi-l amintesc in momentele in care simt ca ma depaseste situatia! :)))) cu 2 baieti, nu-i usor!! Momentan invat marcile si componentele masinilor! Facultatea a fost floare la ureche pe langa intrebarile celui mare!!!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. uite de-aia zic eu cu tarie ca e mai greu sa cresti baieti!! pe mine ma inhiba intrebarile lor, parca-s de pe alta planeta cu mine. ma gandesc la marcile de masini, motoare, roboti, sporturi si cate si mai cate...bafta, Serena si...instruieste-te!:)) se pare ca n-ai de ales!:D

        Ștergere

    NOTA! Inainte de a adauga un comentariu te rog sa mai petreci 20 de secunde, revizuindu-l. Din dorinta de a avea o relație de comunicare cat mai utila si mai placuta, te rog, fa in asa fel incat raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
    -să fie corecte din punct de vedere gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
    - sa nu contina obscenitati.
    Iti multumesc ca tii cont de aceste precizari!
    Parerea ta despre carte...